20090330

The reader

overlezen met driedubbele bodem.



sushimaker

En dat alles over lezen " De liedel " Engels met een duits accent.
The Reader is een verfilming van het boek Der Vorleser van schrijver Bernhard Schlink. De film gaat vanaf 2 april 2009 in de bioscopen in Nederland draaien.


Het logo waar het geld naar toeging.
Het prijzengeld van 50.000 euro wordt verdeeld over zes prijzen. Een hoofdprijs van 15.000 euro en vijf deelprijzen van 7.000 euro. Alle goede initiatieven vanuit het bedrijfsleven, de overheid, de educatie, het (v)mbo-werkveld en leesbevordering die de aanval aangaan met laaggeletterdheid zijn kanshebber.

Het geld ' 7.000 ' speelt een hoofdrol in de film 'The Reader' een driedubbele rol.
Uiteindelijk zal blijken dat oud-nazi-geld de sponsor wordt.

Bernhard Schlink
In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), een deels autobiografische roman. Het boek gaat over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt.

SS, afk. v. Schutzstaffeln (Duits, = beschermingsgroepen), een militaire organisatie van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij, met als oorspronkelijke taak de bescherming van de leiders van de partij, in het bijzonder van Adolf Hitler. De leden van de SS gingen gekleed in zwarte uniformen. De SS werd meestal aangeduid met de twee-sig-runen, die, naast het hakenkruis, het symbool van de organisatie vormden.
Pas met de machtsovername van Hitler (1933) begon de SS meer naar buiten op te treden. Haar betekenis nam toen snel toe, m.n. nadat op 30 juni 1934 met haar hulp de SA onschadelijk was gemaakt. De taak van de SS werd uitgebreid: zij moest de veiligheid van de partij en van de nationaal-socialistische staat verzekeren. De politie werd nauw met de SS verbonden en de organisatie kreeg een overheersende invloed op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bij de werving van SS-leden werden strenge rascriteria aangelegd. De SS-leden zagen zich als een elite, als de dragers bij uitstek van de nationaal-socialistische ideologie van het 'superieure Arische ras'. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigde de SS in een zekere tegenstelling tot de partij, de leer van het 'Groot-Germaanse Rijk', waarin de andere Germaanse volken in theorie op voet van gelijkheid met het Duitse volk zouden samenleven. De SS is berucht geworden door tal van wreedheden, gepleegd in concentratiekampen (bewaakt door de SS-Totenkopf-Verbände) en bij zuiveringsacties achter het front. Zij werd tijdens de Neurenbergse processen tot misdadige organisatie verklaard.

De film gaat over ' misbruik maken ' en in een driedubbele betekenis over 'schuld'.
Ja je leest er zo snel overheen.

2 opmerkingen:

Catherine zei

Lijkt me een hele goede film.
Bepaalde mensen uit deze tijd zouden het moeten gaan zien(zou het helpen?)
Geen antwoord,retorische vraag.
Gran Torino is een fantaschtisch
goede film.
Cathrien

matmaster zei

'Lijkt me een hele goede film.'
Laat ik het zachtjes zeggen:
"Het is een goede film."