20100326

Verzadigde vetzuren

wat doen we er mee

butaanzuur: CH3(CH2)2COOH of C4:0
hexaanzuur: CH3(CH2)4COOH of C6:0
octaanzuur: CH3(CH2)6COOH of C8:0
decaanzuur: CH3(CH2)8COOH of C10:0
dodecaanzuur: CH3(CH2)10COOH of C12:0
tetradecaanzuur: CH3(CH2)12COOH of C14:0
hexadecaanzuur: CH3(CH2)14COOH of C16:0
n-octadecaanzuur: CH3(CH2)16COOH of C18:0
n-eicosaanzuur: CH3(CH2)18COOH of C20:0
Beheenzuur: CH3(CH2)20COOH of C22:0

'Het' eten van ....................bijvoorbeeld:
bij een te hoog cholesterol in het bloed is het belangrijk de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding te verlagen dus bij dierlijke producten te kiezen voor de magere producten dus 20 of 30 + kaas magereof halfvolle melk. Pindakaas heeft goede en slechte vetten, zorg dus zoveel mogelijk voor variatie in de voeding.
Rans

Transvet

[red: beginvetcitaat Transvet vormt hierop een uitzondering: het is zelfs nog slechter dan verzadigd vet.
Zowel dierlijke als plantaardige producten kunnen verkeerd vet bevatten. Verzadigd vet zit vooral in harde margarine en hard frituurvet en ‘verborgen’ in vet vlees, volvette zuivel, roomboter, chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes. Transvet zit met name in snacks, koek en gebak. Het ontstaat in de fabriek wanneer zacht vet en olie ‘harder’ worden gemaakt. eindvetcitaat]
[red: beginkaascitaat
kaas mag alleen kaas heten als het is bereid uit melkvet. met ander vet mag het geen kaas heten. bereid met palmvet is de kaas ook rijk aan verzadigd vet. vaker wordt dan gekozen om het dierlijke (verzadigde) melkvet te vervangen door beter onverzadigd vet eindkaascitaat ]


lampolie, voor de lichaamsverzorging, Lampoliep: Koppotig gezwel op slijmvlies dat bij verstoring een goed brandbare vloeistof afscheidt. - Lampzwans: Lichtgevende leuter ...leuteraar...kletskop....koekje van eigen deeg.


Geen opmerkingen: