20101022

Arabist jansen nl

Arabist
naamgenoot
Arabist jansen en jansen.

[red:quote 1. Notitie over het Koranvers 2:256, ‘Er is geen dwang in de godsdienst’. De islam leert dat dit vers is ‘‘geabrogeerd’, dat wil zeggen: door latere openbaringen ‘opgeheven’.
Het Koranvers 2:256 in de meer gangbare Leemhuis-vertaling luidt als volgt:
In de godsdienst is geen dwang. Redelijk inzicht is duidelijk onderscheiden van verdorvenheid. Wie dan geen geloof hecht aan de Taghoet [i.e. alles wat aanbeden wordt buiten God alleen] maar gelooft in God, die houdt de stevigste handgreep vast, die niet afbreekt. En God is horend en wetend.unquote]
[red:quote De evt. abrogatie van vers 2.256
Prof. Jansen’s stelling is dus dat Koranvers 2.256 geabrogeerd wordt. Hoe beargumenteert hij deze stelling? Hij contrasteert vers 2.256 met een later vers (9.29):
Strijdt tegen hen die niet in God geloven en niet in de laatste dag en die niet verbieden wat God en zijn gezant verboden hebben en die niet de godsdienst van de waarheid aanvaarden uit het midden van hen aan wie het boek gegeven is, totdat zij naar vermogen onderdanig de schatting betalen.
Het is inderdaad niet te ontkennen dat vers 9.29 een stuk minder tolerant is dan vers 2.256. Maar wil dit zeggen dat vers 9.29 vers 2.256 abrogeert? Prof. Jansen noemt geen enkele specifieke islamitische bron die stelt dat 9.29 2.256 ongeldig maakt of buiten kracht zet. unquote]
Dawa is prescribed in the Quran as an obligation of all Muslims.

hoeiboei.
VerSchalken.
bolboeken
BNRNIEUWSRADIO

Geen opmerkingen: