20081205

klaas

en NEN 0512:2007
Als jullie nog sinterklaas gaan vieren, doe dat dan wel volgens de geldende normen a.u.b.

sint



Daarentegen verwacht de overheid dat eenieder de wet dient te kennen. Om je aan de wet te kunnen houden moet de overheid de burger in de gelegenheid stellen kennis te kunnen nemen van de wet.



Zie NEN 0512:2007 (herziene versie van de oorspronkelijke nationale norm 0512) door het Nederlands Normalisatie Instituut (onderdeel van NEN, het samenwerkingsverband tussen het NNI en stichting NEC).


goedheiligman

traditionele, in de volksmond gebruikte naam voor Sint-Nicolaas die ook een zekere verwachting in zich
bergt over de aard van deze heilige
Zijn normalisatienormen waarnaar wordt verwezen in wetten Publiekrechtelijk gezien bindend en zo ja waarom worden ze dan niet gewoon gepubliceerd om vrij beschikbaar te zijn voor eenieder? Knooble spant een zaak aan tegen de staat om helderheid te krijgen over deze vragen.

De juridische status van 'verwezen' normalisatienormen in regelgeving is momenteel onduidelijk. Er is een belang dit helder te krijgen. De onduidelijkheid richt zich hierbij op het al dan niet bindende karakter ervan plus, hieraan gekoppeld, de publicatie van normen en de toepasselijkheid van het auteursrecht. Anders gezegd: "Zijn ze bindend en zo ja waarom worden ze dan niet vrijgegeven voor publicatie?"

Normen zouden vrij van auteursrecht moeten zijn
Op dit moment worden normalisatienormen in Nederland niet conform de bekendmakingsregels gepubliceerd plus er wordt auteursrecht geclaimd. Dit heeft tot gevolg dat de normen tegen relatief hoge bedragen worden verkocht. De verkoper handelt hierbij volgens het profijtbeginsel (de gebruiker betaalt). Deze situatie werpt een drempel op en is, volgens Knooble, niet conform de wet. Het huidige systeem van verwijzing naar normalisatienormen impliceert dat deze de status van algemeen verbindende voorschriften hebben/krijgen. Hiermee dienen de normen conform de bekendmakingsregels te worden vrijgegeven. Ook geldt alsdan dat de normen onder artikel 11 van de Auteurswet vallen. In dit artikel wordt bepaald dat wetten en besluiten van auteursrecht zijn uitgesloten. Hiermee zou de tekst van de normen vrij van auteursrecht moeten zijn en kunnen ze gratis op Internet worden geplaatst.

Verwijzing naar NEN-normen in regelgeving
De NEN in Delft, voorheen het NNI, stelt NEN-normen (NEN staat voor Nederlandse norm) vast en regelt de publicatie ervan. De NEN beheert momenteel circa 633.000 normen. De NEN-normen zijn in beginsel gebaseerd op vrijwillige afspraken tussen diverse belanghebbenden zoals producenten en leveranciers. In de normen zijn de eisen waaraan bijvoorbeeld producten, processen, meet- en keuringsmethoden moeten voldoen vastgelegd. Niet alleen in het Bouwbesluit (wet) wordt gebruik gemaakt van het systeem van verwijzing naar normalisatienormen, ook voor andere wetten geldt dit systeem. De normen zijn via zelfregulering opgesteld. Door het huidige systeem van de verwijzing is er sprake van een koppeling tussen zelfregulering en wetgeving. Dit is feitelijk het koppelen van privaatrecht met publiekrecht. Onduidelijkheid over de status van 'verwezen' normen en de wijze waarop deze beschikbaar zijn raakt nagenoeg ieder bedrijf. Het is dan ook zaak dat hier duidelijkheid over komt.

De rol van de overheid
Volgens de huidige opvattingen acht de overheid de Bekendmakingswet niet van toepassing op 'verwezen' NEN-nomen. Er zijn eerder Kamervragen over gesteld maar dit heeft geen duidelijkheid opgeleverd. Daarentegen verwacht de overheid dat eenieder de wet dient te kennen. Om je aan de wet te kunnen houden moet de overheid de burger in de gelegenheid stellen kennis te kunnen nemen van de wet. Het uitgangspunt hierbij is dan ook dat dergelijke informatie wordt gepubliceerd en dat er geen auteursrecht op wetgeving rust. Het ligt hiermee op de weg van de overheid onduidelijkheid over 'verwezen' normen weg te nemen en de voorwaarden te creëren om de informatie vrij toegankelijk te maken.

sinterklaaswet

Popup Reklame maken over de rug van klaas zijn paard.
Dit is een betaalde abonnementsdienst. Stoppen? SMS STOP. €1,50 per sms, max. €6,00 per week.

MyMessenger is een dienst waarmee je kan MSN’en op je GSM. Vanaf nu ben je dus niet meer gebonden aan je pc om toch te kunnen MSN'en met al je buddies. Je hebt voor het gebruik van MyMessenger uiteraard wel een geschikt toestel nodig en een gprs/umts verbinding. MyMessenger is een abonnementsdienst. Door deelname aan deze actie meld je je aan als member van MyMessenger. Je maakt geen kans op één van de genoemde prijzen als je je niet aanmeldt! Kosten voor aanmelding bedragen 1,50 E (+ sms downloadkosten). Als je een week gratis MyMessenger wint, is de eerste week gratis. Nadien bedragen de kosten voor het membership van MyMessenger én een wekelijks nieuwe ringtone of wallpaper Max 2 items 3,00 E/item (+ sms downloadkosten), 6,00 E/week. MyMessenger en een ringtone of wallpaper zijn twee verschillende items. Stoppen? sms MG STOP naar 5030. Voor het aanmelden van MyMessenger moet je 16 jaar of ouder zijn en / of toestemming van (één van de) ouders hebben en/of de betaalgemachtigde. Als je je aanmeldt voor MyMessenger bevestig je dat je de leveringsvoorwaarden en disclaimer hebt gelezen en hiermee akkoord gaat en dat je voldoet aan de geldende voorwaarden zoals hierboven beschreven én dat je deze accepteert. MyMessenger werkt volgens de richtlijnen van de Nederlandse Code of conduct voor SMS diensten. Vragen of opmerkingen? Stuur dan een email naar helpdesk@mymessenger.nu of bel +3176-5224329. De dienst wordt aangeboden door FSP mobile BV, Oude Vest 4, 4811 HT Breda. BTWnr.:NL8187.75.749.B.01 KvKnr.:20135404

geschikte toestellen | uitleg mymessenger | privacy | disclaimer | algemene voorwaarden | voorwaarden en contactgegevens | smsdienstenfilter

Binnenkort zullen wij voorstellen tegemoet kunnen zien voor de handenschudwet,de eenkoekjebijde-koffiewet,geenonaangekondigdbezoekwet,de Sinterklaaswet en de koffiezetwet zodra er een nederlander op bezoek komt.


al voor 1.15 is er een sintrelatiegeschenk te koop.
beveiligingloosformulier zie hier:

Geen opmerkingen: